Mozart hated Salzburg. The departure point of this concept was to consider the actual urban feel in Salzburg, both during the Mozart 2006 festival and during Mozart's life. Compression. Isolation. Density. Now, then and in the future, the periphery offers space for reflection, meditation and contemplation. Defining this edge condition, the medieval fortifications were also the mediators of inside and outside, the interface and boundary, physically and psychologically shaping the story of Mozart and the people of Salzburg for ages.

The ruins and ghosts of the city walls inform the dramaturgy of several urban interventions, luring the visitors in 2006 on a "pilgrimage" away from the inevitably overpopulated narrow streets and alleys to the rolling Mönchsberg Grove where emotionally powerful viewpoints to the mountains and over the city allow a more subtle storytelling of Mozart's Salzburg.

The concept explores historic meanings and artistic interpretations of walls, leading to the reconstruction of the fortifications with shadow-absorbing sound corridors and mediatectural hypersurfaces of materials altogether unknown to man. Monomedia viewfinders enhanced the network of "stagesets" allowing the visitor 4-dimensional tourism of the hotspots (transdimensional event spaces) from strategic viewpoints. If the project was not a cliché of City-driven mass events, we'd prefer to INVERT SALZBURG in honor of Mozart's 250th birthday, a gift satiating the animocity the great goth took to his grave.

Research, copy and design of concept book Mozart 2006: Process WHY VIENNA for the Stadt Salzburg. Commissioned by Nofrontiere Design.

 

> Related Links:
Nofrontiere Design AG
Mozartjahr 2006